מודל עסקי
ישנו פלח מסויים באוכלוסיה עבורו החיים בסביבת בעלי חיים הוא צורך קיומי. מדובר באינטראקציה בעלת השלכות בריאותיות, נפשיות ופיזיות. האפשרות לחיות עם בעלי חיים מגובה בריאותית וטרינרית ומחקרית, ויש לה מקבילות בעולם.
מחקרים בנושא (בין היתר מחקרה של הגב' דפנה גולן שמש ״נפש, חיה וזיקנה: ההשפעות החיוביות של טיפול והתערבויות הנעזרים בבעלי חיים על בני הגיל השלישי״) הראו את התרומה הרבה של מחיה בסביבת בעלי חיים כמענה לאתגרים הפיזיים והנפשיים איתם מתמודדים בני הגיל השלישי, בין היתר – בעזרת אהבה ללא תנאי, תחושת הבטחון, והאחריות שבנתינה במפגש עם בעלי חיים.
קרבת בעלי החיים מספקת מענה לצרכים השונים, ביניהם הצורך בקרבה פיזית ומגע, הצורך בהסתמכות הדדית, לאהוב ולהיות נאהב, חיזוק הזהות האישית כמועיל לחברה ולסביבה, הגברת תחושת השליטה ועוד.
בנוסף, נמצא שקירבת בעלי החיים הביאה לעליה בפעילות הפיזית, שהביאה לחיזוק מיומנויות קוגניטביות ומוטוריות בקרב בני הגיל השלישי.
מתחם בית החוות יורכב ממספר אפשרויות דיור שיותאמו למצבם של הדיירים, מיחידות דיור "עצמאיות" לחדרים המתאימים לדיירים במצב סיעודי, ויכלול את מגוון השירותים להם זקוקים הדיירים, וקיימים בבתי אבות "רגילים״, סטנדרטיים – כמו מערך טיפולי רפואי ונפשי, מערך תרבותי, ספורטיבי וכדומה.
החיות שיגורו במתחם יסתובבו באופן חופשי בחצר, בהיותן חלק בלתי נפרד מסביבת בית החוות. יחיו בו חיות משק כמו תרנגולות, תרנגולי הודו, חמורים, ברווזים, אווזים, ארנבות, חתולים, כלבים ועוד.
מערך בעלי החיים על כל גווניו יאפשר חוויה לכל הקשת התיפקודית של הדיירים, ממצב עצמאי יצרני שיתוגמל על עבודתו אם בכוונתו להתחייב, ועד מצב סיעודי שבו ניתן לדוגמא, רק להריח את החיות.
כמו כן, הגינה תכלול גן לגידולי שדה, עצי פרי וצמחי תבלין ותניב תוצרת חקלאית מקומית בהתאם לעונות השנה, שתשמש את מתקני המקום.
בית החוות יהיה חווה מתפקדת, שמלבד היותה בית וסביבת מחיה לבני הגיל השלישי ולחיות, יתנהל בה משק חקלאי שיכלול מסעדה / בית קפה, המבוסס על תוצרי החווה, חדרי אירוח ומרכז קהילתי פעיל לתושבי הסביבה.
קהילת המקום תהיה אחראית על חייה. כבר בתחילת הדרך, בזמן הקבלה תהיה התייחסות לתכנון עתידי והתחשבות בצרכים האישיים. יתקיים ועד פעיל של הזקנים בנוגע לחיים במקום. יפעלו צוותים המורכבים מהזקנים ומצוות המקום שתפקידם הדרכה והשמה של דיירים ואנשי צוות חדשים.
בית החוות עתיד לאפשר צורת חיים "אחרת" שכיום אין לה מענה לבני הגיל השלישי בישראל. הגשמתו תאפשר לקהילת דיירי המקום לחיות בשלב השלישי לחייהם.
פיתוח סביבת בית החוות
בצמוד תיתכן בניה של אזורים עסקיים נוספים שקשורים בבעלי חיים כמו כלביה, חוות סוסים טיפולית, עדר עיזים ומחלבה, כוורת דבורים ודבש, גפנים ויין ועוד – אשר יהיו על בסיס עסקים עצמיים שמקבלים את השטח ומתחייבים לשיתוף פעולה טיפולי ואינטראקציה תעסוקתית עם בית החוות. קהל היעד יהיה הקהילה מבחוץ שכן המקום יהווה מרכז לקהילה רב גילאית סביבו, ויאפשר את מעורבות דייריו ע״י צוות יישומי בתחומים שונים של התנדבות ושיתוף פעולה עם גנים, בתי ספר ואוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.
מקורות הכנסה נוספים
התוצרת החקלאית תאפשר פעילות ׳בישול מהחווה עד הצלחת׳: גבינות, גידולי שדה, פירות ויין, במסעדה / בית קפה שיופעל במקום, ויתן מענה למודעות הגוברת בתחום הקיימות ואיכויות המזון הטרי והתוצרת הביתית. בית הקפה יהיה חלק ממועדון ספריה ואיזור תרבותי ערכי בו תתקיים תצוגה מתחלפת בנושאים רלוונטים.
בנוסף, תתאפשר פעילות חינוכית כמו חוגים, סדנאות וסיורים בכל הנוגע לחיים בסביבת בעלי חיים, מניעת התעללות בבעלי חיים, קיימות, חיים רב גילאיים, טבע וסביבה. כמקור כח נוסף יתאפשר במקום אירוח פשוט בסגנון כפרי, החלמה ושיקום, בעזרת החוזקות שנותנת סביבת בעלי החיים.
הצטרפו אלינו למיזם חדשני ופורץ דרך!
גבי שפע, 050-8890838